Η τριχόπτωση στο μικροσκόπιο

Posted by:


Σύμβολο δύναμης και ανεξαρτησίας, τα μαλλιά είναι πλήγμα για την αυτοπεποίθησή μας όταν αρχίζουν να πέφτουν. Μπορεί η τριχόπτωση να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση στην υγεία μας, επηρεάζει όμως σημαντικά τον ψυχισμό μας.

Ενότητα 1η: Η ανατομία μιας τρίχας

Η ζωή της τρίχας

Η τρίχα μας περνάει από τρεις φάσεις εξέλιξης:
Την αναγενή, που διαρκεί 2-6 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η τρίχα αναπτύσσεται.
Την καταγενή, που διαρκεί περίπου 1 µήνα. Κατά το διάστημα αυτό, η τρίχα εξασθενεί και προετοιµάζεται για την πτώση της.
Την τελογενή, που διαρκεί περίπου 5 μήνες και αποτελεί το τελευταίο στάδιο ζωής της τρίχας, η οποία πέφτει. Ωστόσο, η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από ένα χρονικό διάστημα τα µαλλιά ξαναγεννιούνται.

Πόσες τρίχες χάνουµε;
Οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε καθημερινά 50-100 τρίχες από τα μαλλιά μας, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Όταν, όμως, αρχίσουμε να χάνουμε διπλάσιο αριθμό για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο και να αναζητήσουμε την αιτία.

Η φυσιολογική τριχόπτωση
Αν χάνουμε αρκετές τρίχες το φθινόπωρο (η τριχόπτωση παρατηρείται κυρίως το φθινόπωρο, αλλά και την άνοιξη), δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας, αφού αυτού του τύπου η τριχόπτωση ονομάζεται εποχική και είναι απολύτως φυσιολογική. Θεωρείται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι όλα εξελίσσονται πιο γρήγορα (π.χ. ανάπτυξη μαλλιών, νυχιών), επομένως και η πτώση των μαλλιών μέσα στο επόμενο διάστημα, κατά τους φθινοπωρινούς δηλαδή μήνες, είναι μεγαλύτερη. Φυσιολογική είναι η τριχόπτωση και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκειά της οι γυναίκες δεν χάνουν καθόλου τρίχες, με αποτέλεσμα, περίπου 3-4 µήνες µετά τη γέννα, τα µαλλιά που δεν έπεφταν όλον αυτόν τον καιρό να πέφτουν πια οµαδικά. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο φυτρώνουν οι νέες τρίχες.

Κάντε το τεστ
Για να καταλάβουμε αν πράγματι χάνουμε περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, δεν έχουμε παρά να κάνουμε το παρακάτω τεστ: Αφήνουμε 3 ημέρες τα μαλλιά μας άλουστα και το επόμενο πρωί, χωρίς να τα χτενίσουμε, περνάμε πολλές φορές τα χέρια μας μέσα από τα μαλλιά μας. Αν μείνουν στα δάχτυλά μας πάνω από 20 τρίχες, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε την αιτία της τριχόπτωσης. Επίσης, οδηγός μας στο ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μαλλιά μας μπορεί να είναι και η ποιότητα της τρίχας. Αν τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι η τρίχα μας είναι λεπτή και εύθραυστη, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο, αφού στους περισσότερους τύπους τριχόπτωσης η τρίχα πριν πέσει είναι ιδιαίτερα εξασθενημένη.

Η µάχη των φύλων
Η τριχόπτωση, ως παθολογική κατάσταση, εμφανίζεται όταν ο ρυθμός με τον οποίο φυτρώνουν οι τρίχες δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμό που πέφτουν, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αραιώνουν. Πρόβλημα απώλειας μαλλιών δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι άνδρες, όπως συχνά πιστεύουμε, αλλά και οι γυναίκες. Ωστόσο, τα δύο φύλα διαφέρουν μεταξύ τους στον τύπο της αλωπεκίας που παρουσιάζουν, αλλά και στην ηλικία που η αλωπεκία κάνει την εμφάνισή της.

Η τριχόπτωση στους άνδρες
Η φαλάκρα ή αλλιώς ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει και η επιστημονική του ονομασία, αφορά κατά βάση τους άνδρες. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, το 75% των ανδρών παρουσιάζει ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η σταδιακή αποδυνάμωση και τελικά η εξαφάνιση των τριχών στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού. Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στην ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κληρονομικότητα (στα γονίδιά μας υπάρχει γραμμένο το κατά πόσο θα κάνουμε ή όχι φαλάκρα). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η κληρονομικότητα στο θέμα της τριχόπτωσης πάει μέχρι και 7 γενιές πίσω (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επειδή είχε π.χ. ο πατέρας μας φαλάκρα, θα κάνουμε και εμείς). Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν επίσης αλωπεκία που οφείλεται στην ηλικία (όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται οι πιθανότητες απώλειας μαλλιών), η οποία ακολουθεί τη λογική της ανδρογενετικής αλωπεκίας (αρχικά μειώνονται οι τρίχες και σταδιακά παρουσιάζεται έλλειψη σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού).

Η τριχόπτωση στις γυναίκες
Δυστυχώς για τις γυναίκες, η τριχόπτωση δεν αποτελεί μόνο ανδρικό «προνόμιο». Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 15% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παθολογική τριχόπτωση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αντιλαμβάνεται κάποιας μορφής τριχόπτωση μετά την ηλικία των 50 ετών. Αν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι χάνει αρκετές τρίχες για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει σε πρώτη φάση να αναζητήσει την αιτία σε μια πιθανή ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης ή στην έλλειψη φυλλικού οξέος και στη συνέχεια, αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, σε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα η τριχόπτωση να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, που μπορεί να εκδηλώνονται με διαταραχές της περιόδου ή να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία (συνήθως μετά τα 40), η οποία και γίνεται εντονότερη μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Επίσης, αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση επειδή συνηθίζουν να μαζεύουν τα μαλλιά τους κότσο ή αλογοουρά, τραβώντας τα με δύναμη, ή γιατί κάνουν συχνά χρήση σεσουάρ. Ευτυχώς, αυτού του τύπου η αλωπεκία είναι απολύτως αναστρέψιμη, στην περίπτωση που το αντιληφθούμε έγκαιρα και αλλάξουμε συνήθειες.

6 µύθοι καταρρίπτονται

Όσο πιο συχνά κουρεύουμε τα μαλλιά μας, τόσο περισσότερο δυναμώνουν.
Το συχνό λούσιμο συμβάλλει στην τριχόπτωση.
Μπορεί να χάσουμε όλα μας τα μαλλιά λόγω έντονου στρες.
Η χρήση κράνους ή/και καπέλου ευθύνεται για την τριχόπτωση.
Η φαλάκρα είναι δείγμα ανδρισμού.
Η πιτυρίδα ή/και η λιπαρότητα προκαλούν τριχόπτωση.

Σηµειώστε το!
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιθανό να παρουσιάσουν παροδική ή ακόμα και μόνιμη απώλεια μαλλιών.

Παροδική απώλεια μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν οι εξής παράγοντες:

Πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα.
Έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών λόγω κακής διατροφής ή εξαντλητικής δίαιτας.
Παρατεταμένος υψηλός πυρετός εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.
Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής (τριχοφυτίαση). Σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά αδυνατίζουν υπερβολικά και σταδιακά αρχίζουν να αραιώνουν.
Εξαιρετικά έντονο άγχος,όπως είναι για παράδειγμα το μετατραυματικό σοκ μετά από ένα σημαντικό συμβάν (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου).
Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, εξαιτίας των οποίων ο οργανισμός υφίσταται κάποιου είδους στρες.

Μόνιμη απώλεια μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν οι παρακάτω παράγοντες:

Τριχοφάγος (γυροειδής αλωπεκία). Αποτελεί πιο σπάνια μορφή αλωπεκίας από την ανδρογενετική, μπορεί να εκδηλωθεί σε άνδρες και γυναίκες και χαρακτηριστικό της είναι ότι τα μαλλιά πέφτουν από ένα ή περισσότερα σημεία του κεφαλιού. Συνδέεται με κληρονομικότητα, έλλειψη σιδήρου, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς, άγχος και κατάθλιψη.
Παθήσεις του δέρματος (π.χ. ερυθηματώδης λύκος).
Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιθρομβωτικά, τα αντιυπερτασικά και φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της ακμής.

Οι απαραίτητες εξετάσεις
Για να υπάρξει μια όσο το δυνατόν καλύτερη αξιολόγηση του προβλήματος, ο δερματολόγος θα ζητήσει να κάνουμε μια γενική αίματος που θα συμπεριλαμβάνει εξέταση για σίδηρο, φερριτίνη, φυλλικό οξύ, T3, T4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα, καθώς και μια πυκνομέτρηση, εξέταση η οποία καταμετρά τις τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να υποβληθούν επιπλέον και σε ορμονικές εξετάσεις. Συμπληρωματικά, αλλά και ως παρακολούθηση της θεραπείας που θα μας συστήσει να ακολουθήσουμε ο δερματολόγος, μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω εξετάσεις:

Tριχοριζόγραμμα, με το οποίο προσδιορίζεται η εκατοστιαία αναλογία των διαφόρων τριχών (αναγενών, καταγενών, τελογενών και δυστροφικών).
Φωτοτριχοριζόγραμμα, με το οποίο γίνεται ανάλυση των τριχών.

Ενότητα 2η: Τι μπορώ να κάνω;
Παροδική ή μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί ένα μελανό σημείο για την αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών, αφού μας κάνει να φαινόμαστε, αλλά και να αισθανόμαστε, μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ευτυχώς, αφού προσδιορίσουμε τις αιτίες της τριχόπτωσης, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε το πρόβλημα. Ακόμα όμως κι αν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα απώλειας μαλλιών, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να παραμείνουν γερά και υγιή, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους.

Δεν φοβόμαστε το συχνό λούσιμο. το συχνό λούσιμο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την τριχόπτωση. «Συνεπώς, να λούζεστε όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, ασχέτως του φαινομένου της τριχόπτωσης», τονίζει χαρακτηριστικά.
Προτιμάμε ειδικές δυναμωτικές συνθέσεις σαμπουάν, καθώς και μια αγωγή περιποίησης με αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που συνήθως είναι λοσιόν ή αμπούλες.
Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, βρέχουμε τα μαλλιά και το κεφάλι και βάζουμε μικρή ποσότητα σαμπουάν (ίση με το μέγεθος ενός μεγάλου νομίσματος) στην παλάμη.
Απλώνουμε το σαμπουάν ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι και κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5΄. Έτσι, πετυχαίνουμε δύο πράγματα: Αφενός τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αφετέρου επιτρέπουμε στα θρεπτικά συστατικά της σύνθεσης να εισχωρήσουν στον θύλακα της τρίχας.
Ξεβγάζουμε καλά, χωρίς να τρίβουμε τα μαλλιά, και απλώνουμε μαλακτική κρέμα, η χρήση της οποίας επιβάλλεται σε όλα τα μήκη μαλλιών, εκτός από τα πολύ κοντά, ανδρικά κουρέματα. Ο ρόλος της είναι να ξεμπερδεύει εύκολα τα μαλλιά, χωρίς να τα τραβάμε και να τα ταλαιπωρούμε.
Μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε μια θρεπτική μάσκα για εντατική ενυδάτωση στο μήκος της τρίχας.
Περιορίζουμε όσο μπορούμε τα θερμαινόμενα εργαλεία styling, όπως το πιστολάκι, το σίδερο, τα ρόλεϊ. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε την ίδια την τρίχα και όχι τη ρίζα της, γιατί όταν τα μαλλιά μας είναι υγιή, φαίνονται πιο πλούσια.
Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα styling των μαλλιών. Ωστόσο, αν ακολουθούμε αγωγή κατά της τριχόπτωσης, χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους. Αποφεύγουμε την επαφή με το δέρμα του κεφαλιού, διότι μπλοκάρουν τους πόρους και δεν αφήνουν τις θεραπευτικές ουσίες να διεισδύσουν.
Προτιμούμε τα χαλαρά χτενίσματα (π.χ. μια χαλαρή αλογοουρά ή ένα σινιόν).
Αποφεύγουμε τα πολύ συχνά και βίαια βουρτσίσματα.

Στο φαρµακείο

Χάπια

Η δραστική ουσία φιναστερίδη (finasteride) σε χάπι, το οποίο χορηγείται καθημερινά, θεωρείται ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, αυξάνοντας σταδιακά τη διάμετρο των τριχών, οι οποίες ουσιαστικά γίνονται πιο χοντρές. Η λήψη του χαπιού μπορεί, πέρα από τη μείωση της τριχόπτωσης, να βοηθήσει τους ασθενείς να βγάλουν νέα μαλλιά (πιο λεπτά όμως και πιο ανοιχτόχρωμα). Τα αποτελέσματα του φαρμάκου διαρκούν μόνο για το διάστημα που διαρκεί η λήψη του.
Για τους υπόλοιπους τύπους αλωπεκίας συστήνονται χάπια που περιέχουν κυστίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο (σε διαφορετικές δοσολογίες).

Λοσιόν
Συνήθως, η λήψη φαρμάκου συνδυάζεται και με τη χρήση λοσιόν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την τριχόπτωση, επιλέγεται και η κατάλληλη τοπική θεραπεία.

Στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία συστήνεται η ουσία μινοξιδίλη (minoxidil). Ουσιαστικά πρόκειται για αντιυπερτασικό φάρμακο, το οποίο παρατηρήθηκε ότι είχε ως παρενέργεια την αύξηση της τριχοφυΐας. Χρησιμοποιείται με τη μορφή λοσιόν (χρήση 2 φορές την ημέρα) και καταπολεμά την τριχόπτωση μέσω της αύξησης της αιμάτωσης της περιοχής.
Στην περίπτωση διάχυτης αλωπεκίας προτιμάται η εφαρμογή μιας λοσιόν που είναι προϊόν ανάμειξης της ουσίας μινοξιδίλης με κορτιζόνη, η οποία, πάλι ως παρενέργεια, μειώνει τη φλεγμονή που υπάρχει στην περιοχή. Συστήνεται η χρήση της 2 φορές την ημέρα.
Επίσης, οι εταιρείες καλλυντικών έχουν δημιουργήσει διάφορες λοσιόν, οι οποίες περιέχουν μόρια που μπλοκάρουν συγκεκριμένα ένζυμα τα οποία μετατρέπουν την τεστοστερόνη στην πιο δυνατή της μορφή, μπλοκάροντας έτσι την τριχόπτωση. Συστήνονται στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, αλλά και στις υπόλοιπες μορφές αλωπεκίας.
Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και λοσιόν που περιέχουν κυστίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο. Συνιστώνται στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, αλλά και στις υπόλοιπες μορφές αλωπεκίας.

Συµπληρώµατα διατροφής
Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες τριχόπτωσης, μπορούμε να πάρουμε επιπλέον ένα συμπλήρωμα. Τα ιδανικά συμπληρώματα γι’ αυτήν την περίπτωση περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως τις Β5, Β6 και Β9, που βοηθούν στη σύνθεση των αμινοξέων, δηλαδή των δομικών συστατικών του στελέχους και του θύλακα της τρίχας. Επίσης, περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, που βοηθούν στον σωστό σχηματισμό της τρίχας και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Τέλος, περιέχουν χαλκό, που ενισχύει την αντοχή της τρίχας και τον σχηματισμό του θύλακα.

Προσοχή: Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν το φαγητό. Επιπλέον, καλό είναι να συμβουλεύεστε και τον θεράποντα γιατρό σας.

Εντατική αγωγή
Επιλέγουμε θεραπευτικά προϊόντα κατά της τριχόπτωσης με τα εξής στοιχεία:

Κυστίνη και αργινίνη: Δύο από τα 20 απαραίτητα αμινοξέα που δομούν την τρίχα και διευκολύνουν την ανάπτυξη του βολβού.
Λιπαρά οξέα: Πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία που συμμετέχουν στη δημιουργία κεραμιδίων (ceramides), που περιβάλλουν εξωτερικά την τρίχα και τη θωρακίζουν.
Βιταμίνη PP (B3 ή νιασίνη): Βελτιώνει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και διατηρεί την υγεία του δέρματος.
Βιοτίνη: Η βιοτίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία, την ομαλή λειτουργία του θύλακα της τρίχας και την ανάπτυξη της τρίχας.

Ενίσχυση εκ των έσω
Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν πολύ, ιδιαίτερα όταν νιώθουμε άγχος, κούραση ή είμαστε άρρωστοι.

Εντατική αγωγή
Απλώνουμε ολόκληρη τη μονοδόση στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας μασάζ με κινήσεις ζιγκ-ζαγκ, ώστε να διεγείρουμε το τριχωτό της κεφαλής. Επιμένουμε στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

0

About the Author:

Add a Comment