ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Posted by:

Why-My-Hair-Falling-Out
Ο κύκλος ζωής της τρίχας της κεφαλής περιλαμβάνει τρείς φάσεις. Την αναγενή που διαρκεί 2-6 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η τρίχα αναπτύσσεται. Την καταγενή, που διαρκεί περίπου 1 µήνα και κατά το διάστημα αυτό, η τρίχα εξασθενεί και προετοιμάζεται για την πτώση της. Την τελογενή, που διαρκεί περίπου 5 μήνες και αποτελεί το τελευταίο στάδιο ζωής της τρίχας, η οποία πέφτει. Ωστόσο, η ρίζα της εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε ύστερα από ένα χρονικό διάστημα τα µαλλιά ξαναγεννιούνται.
Κάθε ημέρα φυσιολογικά, χάνουμε 50-100 τρίχες από τα μαλλιά μας, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Άν όμως αντιληφθούμε ότι χάνουμε πολλαπλάσιο αριθμό για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 μηνών, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο. Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και ανοιξιάτικης περιόδου όταν χάνουμε μαλλιά, η τριχόπτωση ονομάζεται εποχική και είναι απολύτως φυσιολογική. Φυσιολογική είναι η τριχόπτωση και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκειά της οι γυναίκες δεν χάνουν καθόλου τρίχες, με αποτέλεσμα, περίπου 3-4 µήνες µετά τη γέννα, τα µαλλιά που δεν έπεφταν όλον αυτόν τον καιρό, να πέφτουν πια οµαδικά.
Για να καταλάβουμε αν πράγματι χάνουμε περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό αφήνουμε 3 ημέρες τα μαλλιά μας άλουστα και το επόμενο πρωί, χωρίς να τα χτενίσουμε, περνάμε πολλές φορές τα χέρια μας μέσα από τα μαλλιά μας. Αν μείνουν στα δάχτυλά μας πάνω από 20 έως 30 τρίχες, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε την αιτία της τριχόπτωσης. Επίσης, οδηγός μας στο ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μαλλιά μας μπορεί να είναι και η ποιότητα της τρίχας μας. Αν είναι λεπτή και εύθραυστη, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο.
Η φαλάκρα ή αλλιώς ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει και η επιστημονική του ονομασία, αφορά κατά βάση τους άνδρες. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η σταδιακή αποδυνάμωση και τελικά η πτώση των τριχών στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού. Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στην ανδρογενετική αλωπεκία είναι η κληρονομικότητα.
Επικοινωνήστε με το δερματολόγο σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2106913575-2106049190
0

About the Author:

Add a Comment