ΣΠΙΛΟΙ-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

Posted by:

 

Beautiful Woman with birthmarks on her back and face. Attractive female wearing straw hat on the beach

Να ελέγχετε μόνοι σας τις ελιές σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το αν έχουν αυξηθεί σε αριθμό, μέγεθος ή έχουν αλλάξει σχήμα και

να εξετάζετε αυτές στο δερματολόγο σας μια  φορά τον χρόνο.

Οι σπίλοι, δηλαδή οι ελιές χωρίζονται σε συγγενείς και επίκτητους. Οι πρώτοι εμφανίζονται με τη γέννηση ενώ οι δεύτεροι τις πρώτες δεκαετίες της ζωής.

Οι άτυποι-διαπλαστικοί σπίλοι και οι γιγαντιαίοι  μελανοκυτταρικοι  σπίλοι είναι αυτοί που κυρίως χρήζουν παρακολούθησης 

Οι άτυποι διαπλαστικοί  εμφανίζουν ασαφή όχθο, είναι  ασύμμετροι, έχουν πολλά χρώματα και συνηθως είναι πολλαπλοί Καλό είναι να ακολουθούμε τη μέθοδο “ABCDE” όπως λέγεται που μας υποδεικνύει τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης των σπίλων αυτών.

Α. Asymmetry (Ασυμμετρία). Η ελιά  πρέπει να χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Εάν αυτό δεν ισχύει, τότε η ελιά είναι ασύμμετρη και πρέπει να ελεγχθεί από το δερματολόγο.

B. Borders (Όρια). Το περίγραμμά της , ο όχθος της πρέπει να είναι ομοιόμορφος  . Αν αλλάξει όρια και κάνει δορυφορικά στοιχεία τότε αυτό είναι ένα ύποπτο στοιχείο.

C. Color (Χρώμα). Αν μια ελιά αλλάξει χρώμα ή αρχίσει να αποκτά ποικιλοχρωμία κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά.

D. Diameter (Διάμετρος). Μια ελιά πρέπει να μας φοβίζει αν αρχίζει να μεγαλώνει. Γενικά οι ελιές πάνω από 6 χιλιοστά θέλουν πιο συχνή παρακολούθηση.

E. Evolution (Εξέλιξη). Αν έχει αλλάξει η όψη της εμφανίζοντας κάτι από τα παραπάνω ή ακόμα αν πονάει, πρήζεται, ματώνει, κάνει πληγές, αιμορραγεί αυτόματα, χωρίς να την πειράξουμε, αν κάνει φαγούρα, είναι πιθανό να μετατρέπεται σταδιακά σε μελάνωμα και γι’ αυτό πρέπει να σπεύσουμε στο δερματολόγο ή σε ένα κέντρο σπίλων κάποιου νοσοκομείου.

 

Οι γιγαντιαίοι μελανοκυτταρικοι σπίλοι εμφανίζονται κατά τη γέννηση και μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος Μπορεί να εμφανίζουν διαφορετικές αποχρώσεις από καφέ έως μελανο, ενώ συχνά εμφανίζουν και  οζίδια. Λογω της αδυναμίας παρακολούθησης τους οι σπίλοι αυτοί καλό είναι να αφαιρούνται συνηθως τμηματικά.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και να μην  ξεχνάτε την χρήση του  αντηλιακού.

0

About the Author:

Add a Comment