ΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Posted by:

beaches-people-560x400

Η ερυθρότητα στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος, η ανάγλυφη υφή του δέρματος και ο κνησμός είναι τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε φωτοδερματιτιδα όπως είναι το πολύμορφο εκ φωτός, η φωτοτοξική και η φωτοαλλεργική δερματίτιδα.

Πολύμορφο εκ φωτός

Λίγα λεπτά, αλλά ακόμη και 2-3 ώρες μετά την πρώτη έκθεση στον ήλιο το δέρμα σας παρουσιάζει κοκκινίλες και έχετε φαγούρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά της συχνότερης καλοκαιρινής φωτοδερματοπάθειας, του πολύμορφου εκ φωτός το οποίο δεν εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας, ούτε από τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Επίσης ο ερεθισμός του δέρματος συχνά επεκτείνεται και στα σημεία του σώματος που είναι καλυμμένα από τα ρούχα. Ωστόσο καθώς περνάει ο καιρός και το δέρμα αποκτά μαυρίζει, τα παραπάνω συμπτώματα υποχωρούν, αφού το δέρμα αποκτά με τον τρόπο αυτό φωτοπροστασία.

Το πολύμορφο εκ φωτός αποτελεί μια αλλεργικού τύπου αντίδραση του δέρματος, το οποίο, κατά την πρώτη έκθεσή του στον ήλιο, «εκλαμβάνει» την υπεριώδη ακτινοβολία (τύπου Α ή Β) ως απειλή και δημιουργεί αντισώματα εναντίον της.

Ο δερματολόγος θα σας συστήσει αγωγή και την επόμενη  άνοιξη θα πρέπει να σας κάνει ένα photo-test (ακτινοβόληση του δέρματος με υπεριώδεις ακτίνες Α και Β), για να διαπιστωθεί σε ποια ακτινοβολία έχετε ευαισθησία και να ακολουθήσετε την κατάλληλη αγωγή με θεραπευτικά φωτόλουτρα με την ακτινοβολία που δεν έχετε αλλεργία, με αποτέλεσμα το μαύρισμα του δέρματος που συμβάλλει στη φωτοπροστασία. Η αγωγή επαναλαμβάνεται για 2-3 χρόνια μέχρις ότου το δέρμα σας απευαισθητοποιηθεί και το πολύμορφο εκ φωτός σταματήσει να εκδηλώνεται.

Φωτοτοξική δερματίτιδα

Αρκετή ώρα  μετά την έκθεσή σας στον ήλιο, περίπου 12 ώρες μετά,παρουσιάζονται έντονο ερύθημα, πρήξιμο, φυσαλίδες σαν να έχετε πάθει ένα ήπιο έγκαυμα – στα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της φωτοτοξικής δερματίτιδας η οποία προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με την λήψη φαρμάκων π.χ των διουρητικών και επάλειψη με κορτιζονούχες κρέμες. . Για την αποφυγή του προβλήματος πάντως, συνιστάται η ρύθμιση της όποιας φαρμακευτικής αγωγής ακολουθείτε, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Φωτοαλλεργική δερματίτιδα

Τα δέρμα σας παρουσιάζει ήπια ερυθρότητα και κνησμό, εώς φυσαλίδες, συμπτώματα που επεκτείνονται και στα σημεία του σώματος που είναι καλυμμένα με ρούχα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 48 περίπου ώρες μετά έκθεση στον ήλιο, συνήθως μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο.  Τα  συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά της φωτοαλλεργικής δερματίτιδας, η οποία οφείλεται στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας (κυρίως της υπεριώδους) σε συνδυασμό με την προηγηθείσα τοπική χρήση σκευασμάτων (όπως οι κρέμες, τα καλλυντικά και τα αρώματα) σε άτομα με αλλεργική ευαισθησία. Για τη σωστή διάγνωση του ένοχου αλλεργιογόνου παράγοντα, πρέπει να ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό. Αν χρειαστεί γίνονται ορισμένα επιδερμιδικά διαγνωστικά τεστ photo patch test, όπου τοποθετούνται στο αντιβράχιο και την πλάτη αλλεργιογόνες ουσίες και στη συνέχεια το δέρμα ακτινοβολείται.

Για την αντιμετώπιση του δερματικού ερεθισμού χορηγούνται αλοιφές. Σε περίπτωση που ο ερεθισμός είναι εκτεταμένος μπορεί να γίνει και ένεση βραδείας αποδέσμευσης κορτικοστεροειδών. Για την αποφυγή της φωτοαλλεργικής δερματίτιδας το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που έχετε διαπιστώσει ότι την πυροδοτούν και φωτοπροστασία.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:2106049190-2106913575

0

About the Author:

Add a Comment