ΜΑΥΡΟΙ ΠΟΡΟΙ

Posted by:

enlarged_pores

 

Είναι είτε διευρυμένοι πόροι που στο άνω τμήμα τους υπάρχει σμήγμα με μελανίνη που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία ώστε αυτή να μην εισχωρήσει στον πόρο, είτε ανοιχτοί φαγέσωρες (μπιμπίκια).

Η κυριότερη αιτία είναι η ακμή, εκεί οι μαύροι πόροι είναι ανοιχτοί φαγέσωρες και εντοπίζονται σε όλο το πρόσωπο κυρίως σε μύτη, μέτωπο και πηγούνι και περιέχουν σμήγμα.

Αν μάλιστα προεξάρχουν των άλλων βλαβών ή είναι η μόνη βλάβη, τότε η ακμή ονομάζεται φαγεσωρική.

Συχνά εμφανίζουν ανοιχτούς φαγέσωρες οι καπνιστές, αυτοί που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, αυτοί που δουλεύουν με πετρέλαιο, πίσσα ή παράγωγα αυτών.

Δυστυχώς μόνο για λίγο χρονικό διάστημα μπορούμε να απαλλαγούμε και αυτό γιατί έχουν την τάση να επανεμφανίζονται αν εκεί υπάρχει κάποιο αίτιο π.χ. ακμή κλπ.

Καθαρισμοί στο ιατρείο σε συνδυασμό με μικροδερματοαποξέσεις, καθαρίζουν το δέρμα και το αφήνουν για αρκετό διάστημα χωρίς τις βλάβες.

Για το σπίτι προτείνουμε 1-2 φορές την ημέρα πλύσιμο με προϊόντα για λιπαρά δέρματα με μικρόκοκκους και κρέμες που περιέχουν τρετινοϊνη ή ισοτρετινοΐνη για το βράδυ, ενώ για το πρωί μια καλή λύση είναι κρέμες που περιέχουν τον παράγοντα mica που δεσμεύει την παραπάνω λιπαρότητα. Αν οι βλάβες οφείλονται σε χρόνια έκθεση στον ήλιο, τότε πάνω από την κρέμα βάζουμε  πάντα και αντιηλιακή. Η ισοτρετινοΐνη από το στόμα καθαρίζει οριστικά τους φαγέσωρες, αλλά θα πρέπει ο δερματολόγος να κρίνει αν χρειάζεται κάποιος  θεραπεία από το στόμα, μόνο για τέτοιες βλάβες.

0

About the Author:

Add a Comment