Ενυδάτωση του βρεφικού δέρματος.

Posted by:

baby5-400x270

Χρειάζεται να χρησιμοποιώ βρεφική κρέμα στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του μωρού;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του, συνιστάται να χρησιμοποιείτε κρέμα, καθώς η πλειοψηφία των βρεφών (περίπου το 75%) έχει ξηρή επιδερμίδα που χρειάζεται ενυδάτωση. Μετά την ηλικία αυτή, η κρέμα χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος κάθε μωρού. Έτσι, εφόσον δεν υπάρχουν σημάδια ξηρότητας, που σημαίνει ότι το δέρμα αναπλάθεται μόνο του και δεν χρειάζεται βοήθεια, μπορείτε να μη βάζετε καθημερινά κρέμα. Ωστόσο, οι δερματολόγοι προτείνουν να χρησιμοποιείτε κρέμα κάθε φορά μετά το μπάνιο, επειδή το νερό «επιτίθεται» στον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και την αφυδατώνει. Επίσης, στην περιοχή της πάνας, η κρέμα συστήνεται προληπτικά, για να μην ερεθίζεται το δέρμα από τα ούρα.

Γιατί η βρεφική επιδερμίδα έχει τάσεις ξηροδερμίας;
Όταν το μωρό γεννιέται, δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να στεγνώνει και να είναι πιο επιρρεπής σε μικρόβια, βακτήρια και ρύπους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συχνά τα μωρά εμφανίζουν ερεθισμούς και μικρο-εκζέματα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάσχουν από κάποιο δερματικό νόσημα (π.χ. δερματίτιδα). Επιπλέον, η βρεφική επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη, επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα η βασική προστατευτική στιβάδα, η οποία αναπτύσσεται μετά το όγδοο έτος ζωής και ολοκληρώνεται μέχρι την εφηβεία.

Ποια κρέμα να διαλέξω για το πρόσωπο του μωρού;
Προτιμήστε κάποια με ελαφριά, μη λιπαρή υφή, εκτός κι αν το παιδί πρόκειται να εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 10 βαθμών Κελσίου), οπότε είναι καλό τόσο το πρόσωπο όσο και τα αυτιά να καλύπτονται από μια πλούσια, λιπαρή κρέμα, αφού το κρύο κάνει τη βρεφική επιδερμίδα ακόμα πιο ευαίσθητη.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κοκκινίλες;
Καλό είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό όταν διαπιστώνουμε κάποιο πρόβλημα στην εμφάνιση της επιδερμίδας του μωρού, ώστε να διαγνώσει με σιγουριά από πού ακριβώς προέρχεται. Ωστόσο, το συχνότερο δερματικό πρόβλημα που εμφανίζουν τα νεογνά είναι η βρεφική ακμή, με μικρά σπυράκια, που οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας. Η βρεφική ακμή συνήθως περνάει από μόνη της.

0

About the Author:

Add a Comment