Πώς αντιμετωπίζονται οι παιδικές δερματικές παθήσεις της άνοιξης.

Posted by:

??????????????????????????????????????

Ερεθισμοί, φαγούρα, κοκκινίλες… η άνοιξη φέρνει μαζί της αρκετές δερματικές ενοχλήσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά, καθώς απολαμβάνουν το παιχνίδι τους στην φύση. Αναφέρουμε τα συχνότερα δερματικά προβλήματα των παιδιών την περίοδο της άνοιξης και πώς θα μπορέσουν οι γονείς να τα προλάβουν και να τα αντιμετωπίσουν.
Τα δερματικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα παιδιά την άνοιξη έχουν κυρίως να κάνουν με την έκθεσή τους στην ήλιο και στην φύση. Θα εμφανιστούν εντονότερα σε παιδιά που έχουν έτσι κι αλλιώς τάση για αλλεργίες (π.χ. στο γρασίδι, σε φυτά) και οι γονείς θα τα παρατηρήσουν στα εκτεθειμένα μέρη των παιδιών, δηλαδή στα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο –σπανιότερα στον κορμό.
Από τα συχνότερα δερματικά προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή είναι:
Εξανθήματα: Εμφανίζονται ως μικρές κηλίδες και συνήθως συνοδεύονται από ρόδινα σπυράκια (χωρίς πύον).
Μύκητες: Καθώς ντύνονται ελαφρύτερα, τα παιδιά κολλούν ευκολότερα αυτή την εποχή μύκητες, συνήθως από σκύλους και γάτες, π.χ. όταν παίζουν με αυτά τα ζώα. Οι μύκητες εμφανίζονται ως μικρά σπυράκια που «ανοίγουν» και κάνουν έναν στρογγυλό δακτύλιο, στο κέντρο του οποίου το δέρμα δείχνει φυσιολογικό. Οι μύκητες δεν κολλούν από παιδί σε παιδί αλλά μόνο από ζώο σε παιδί.
Κνησμό από γύρη: Παιδιά που έχουν αλλεργία στην γύρη μπορεί να παρουσιάσουν κνησμούς από αυτήν στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, οι οποίοι μπορεί να μην συνοδεύονται από κάποιο ιδιαίτερο εξάνθημα.
Φυτο-φωτοδερματίτιδα: Υπάρχει περίπτωση να πιάσουν τα παιδιά διάφορα φυτά (συνήθως λεμονιές, πορτοκαλιές ή άλλα φυτά με έλαια κίτρου) και σε συνδυασμό με την έκθεση στο ήλιο να παρουσιάσουν φυτο-φωτοδερματίτιδα. Τα συμπτώματά της είναι ερεθισμοί στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, σε ρόδινους και μετά καφεοειδείς σχηματισμούς. Πολύ συχνά, μάλιστα, μπορεί στο δέρμα του παιδιού να παρατηρηθεί και το σχήμα του φύλλου που έπιασε ή στο οποίο ακούμπησε, π.χ. σε μορφή γραμμών.
Ηλιακή κνίδωση: Η έντονη ηλιοφάνεια, πέρα από έγκαυμα ακόμα και την περίοδο της άνοιξης, μπορεί να προκαλέσει ηλιακή κνίδωση. Η εικόνα που έχει τότε το δέρμα του παιδιού είναι σα να το τσίμπησε τσουκνίδα, δηλαδή εμφανίζονται κόκκινες πλάκες, σε εκτεθειμένα και ίσως μη εκτεθειμένα μέρη, οι οποίες προκαλούν έντονο κνησμό.
Εξάνθημα με έντονο κνησμό: Εξαιτίας της έντονης ηλιοφάνειας, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (εφηβεία και μετά), μπορεί αυτή την εποχή να εμφανίσουν εξανθήματα με έντονο κνησμό, τα οποία θα υποχωρήσουν καθώς το παιδί αρχίσει να μαυρίζει.
Τσίμπημα από παράσιτα-τσιμπούρια: Αν το παιδί κινείται σε χώρους όπου υπάρχουν ζώα, κατοικίδια και μη, μπορεί την εποχή αυτή να δεχτεί κάποιο ενοχλητικό τσίμπημα από τσιμπούρι.
Πώς προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται τα δερματικά προβλήματα
Αναφορικά με την έκθεση στον ήλιο, συνιστάται, ακόμα και την άνοιξη, να μην βγαίνει το παιδί στον ήλιο μετά τις 11.00 και πριν τις 16.00 χωρίς αντηλιακό. Ιδιαίτερα δε αν το παιδί είναι επιρρεπές σε αλλεργίες και έχει ευαίσθητο δέρμα, καλό είναι εκτός σπιτιού να φορά λεπτά και μακριά ρούχα. Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι ουσιαστικά τα μόνα προληπτικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο γονιός για να αποφεύγονται τα δερματικά προβλήματα.
ωστόσο, σε περίπτωση εξανθήματος ο γονιός θα πρέπει να πάει το παιδί σε δερματολόγο, ο οποίος θα χορηγήσει κάποια τοπική θεραπεία, με κρέμες χαμηλής συγκέντρωσης σε κορτιζόνη, σε συνδυασμό με αντιισταμινικά φάρμακα. Εφόσον το παιδί ακολουθήσει την αγωγή, και το αλλεργιογόνο απομακρυνθεί, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σε διάστημα 7-10 ημερών.
Τέλος αν ο γονιός δει κάποιο τσιμπούρι κολλημένο στο δέρμα του παιδιού (συνήθως στα πόδια), και μόνο αν εκείνη τη στιγμή δεν βρει δερματολόγο για να πάει το παιδί, να λειτουργήσει ως εξής: Να βάλει λίγο πετρέλαιο σε ένα βαμβάκι και να το πιέσει στην περιοχή με το τσιμπούρι, μέχρι αυτό να φύγει μόνο του –να μην τραβήξει καθόλου το τσιμπούρι με το χέρι! Στη συνέχεια το παιδί θα πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο, ο οποίος θα συστήσει να κάνει ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν του έχει μεταφερθεί από το τσιμπούρι κάποια μόλυνση.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα ίσως από το τσίμπημα παρασίτων που αναφέρθηκε παραπάνω, τα δερματικά προβλήματα της άνοιξης δεν είναι ανησυχητικά, καθώς δεν προκαλούν άλλες παθολογίες στο παιδί.

0

About the Author:

Add a Comment