Ποιές ελιές (σπίλοι) να μας ανησυχήσουν.

Posted by:

9e8934e571b0df578784dfd00a777bb0_L
Κάθε ελιά που αρχίζει να εμφανίζει ασαφή όρια, να γίνεται ασύμμετρη, να αλλάζει χρώμα, να μεγαλώνει, να προκαλεί φαγούρα, να ματώνει, να πρήζεται ή να πονάει, είναι πιθανό να μεταβάλλεται σταδιακά σε μελάνωμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρατηρούμε κατά διαστήματα προσεκτικά το δέρμα μας για πιθανές τέτοιες αλλαγές. Καλό είναι να ακολουθούμε τη μέθοδο «ABCDE», όπως λέγεται, που μας υποδεικνύει τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης.
Α. Asymmetry (Ασυµµετρία) Εάν ζωγραφίσουμε ένα νοητό σταυρό πάνω στην ελιά που μας φαίνεται ύποπτη, αυτή πρέπει να χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Εάν αυτό δεν ισχύει, τότε η ελιά είναι ασύμμετρη και πρέπει να ελεγχθεί από το δερματολόγο.
B. Borders (Όρια) Το περίγραμμά της πρέπει να είναι ομοιόμορφο και γεωμετρικό. Αν αλλάξει όρια και γίνει ακανόνιστο, τότε αυτό είναι ένα ύποπτο σημάδι.
C. Color (Χρώµα) Αν μια ελιά αλλάξει χρώμα ή αρχίσει να αποκτά ποικιλοχρωμία, κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά.
D. Diameter (Διάµετρος) Μια ελιά πρέπει να μας φοβίζει αν αρχίσει να μεγαλώνει.
E. Evolution (Εξέλιξη) Αν έχει αλλάξει η όψη της εμφανίζοντας κάτι από τα παραπάνω ή ακόμα αν πονάει, πρήζεται, ματώνει, κάνει πληγές, αιμορραγεί αυτόματα χωρίς να την πειράξουμε ή προκαλεί φαγούρα, είναι πιθανό να μετατρέπεται σταδιακά σε μελάνωμα και γι’ αυτό πρέπει να σπεύσουμε στο δερματολόγο ή σε ένα κέντρο σπίλων κάποιου νοσοκομείου.

 

0

About the Author:

Add a Comment